Військова розвідка Норвегії попередила про підвищення загрози від РФ

Вівторок, 7 лютого 2017, 14:43

Військова розвідка Норвегії попередила, що Росія буде продовжувати проводити широку розвідувальну діяльність щодо норвезьких об'єктів і залишиться однією з головних загроз для країни в 2017 році.

Про це йдеться у доповіді розвідки (Etterretningstjenesten – NIS) з оцінками загроз на 2017 рік.

"Загрози в цифровому світі проти політичних, військових і економічних цілей зростають. Ми очікуємо широких розвідувальних операцій в цьому році", - йдеться в доповіді.

За даними NIS, цього року значну загрозу для Норвегії представлятимуть: кібератаки, зокрема з Росії, міжнародний тероризм, в тому числі загроза нападів ІДІЛ, і підвищення геополітичних суперечок між Заходом і РФ через ситуацію в Україні і Сирії.

"У 2017 році Росія буде продовжувати військову кампанію в Сирії і політику дестабілізації України. Незважаючи на жорстку риторику, Росія не бажає прямого військового конфлікту з НАТО. Москва, однак, продовжує кидати виклик Заходу. Зокрема, в Сирії рівень напруги між Росією та західними країнами зростає", - йдеться у повідомленні.

У доповіді також наголошується, що Росія, незважаючи на економічні труднощі, продовжує нарощувати військову міць для потенційного використання у максимально можливій кількості напрямів.

"Головне завдання Північного флоту РФ як частини російського стратегічного потенціалу ядерного стримування полягає у можливості впливати на норвезькі інтереси і норвезьку операційну діяльність. Російський уряд також все більше зосереджується на Арктиці, що підкреслює необхідність зміцнення національного контролю в регіоні", - йдеться у доповіді.

Нагадаємо, Поліцейська служба безпеки Норвегії заявила про операцію російських спецслужб, метою якої було вплинути на Нобелівський комітет, щоб не допустити вручення премії миру президентові України Петру Порошенку.

Пізніше стало відомо, що Лейбористська партія Норвегії стала жертвою хакерських атак, в яких підозрюють хакерів, пов'язаних з Кремлем.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.