До Норвегії прибули 300 морських піхотинців США

Понеділок, 16 січня 2017, 14:41

На військову базу Вернес у Норвегії в понеділок 16 січня прибувають майже 300 морських піхотинців США.

Про це повідомляє Aftenposten.

За інформацією видання у понеділок на базу прибувають близько 290 американських десантників що є частиною з 1-го батальйону 2-го полку морської піхоти в Кемп-Лежені, який базується у Північній Кароліні.

Відомо, що таке розміщення військ неподалік третього за розміром місті Норвегії Тронхейма відбувається вперше після Другої світової війни.

В жовтні минулого року дозвіл на розміщення американського контингенту було надано урядом Норвегії. За інформацією Міноборони країни, дозвіл був наданий після запиту американської сторони.

Видання також наголошує, що Вернес і надалі лишатиметься норвезькою базою і жодним чином не буде підпорядковуватися американському командуванню.

Фінансування американського контингенту відбуватиметься як за рахунок бюджету Норвегії, так і за рахунок коштів США. Бюджет становить близько 40 мільйонів доларів на рік.

Як відзначає Reuters, військові США повинні залишатися в Норвегії протягом року, перша партія морських піхотинців буде замінена після шести місяців перебування в Норвегії.

Агенція цитує прес-секретаря норвезької гвардії, яка є приймаючою стороною на базі Вернес, що в 1500 км від кордону з Росією, Руне Хаарстада, який заявив, що американські війська будуть навчатися веденню бойових дій в умовах зими.

"Протягом перших чотирьох тижнів вони оволодіють базовими навичками зимової підготовки, навчаться справлятися з лижами і виживанню в Арктиці", – сказав представник гвардії.

Також у Норвегії наголошують, що розміщення контингенту "не має нічого спільного з Росією або поточною ситуацією".

Також відомо, що у березні військові США візьмуть участь у спільних навчаннях "Вікінг", до яких також будуть долучені й британські військові.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.