Мінкульт Польщі: демонтаж пам’ятника УПА біля Перемишля був законним

П'ятниця, 28 квітня 2017, 13:24

Міністерство культури Польщі заявило, що демонтаж українського пам'ятника воїнам УПА в селі Грушовичі поблизу Перемишля був законним.

Про це повідомляє Onet.pl з посиланням на повідомлення міністерства.

У міністерстві стверджують, що пам’ятник був незаконним.

"Демонтаж незаконно зведеного пам’ятника пам'ятник проходив відповідно до чинного законодавства" - заявили в Мінкульті, зазначаючи, що "деяким представникам української сторони  може бути важко прийняти цей факт, особливо напередодні святкування 70-ї річниці акції "Вісла".

У відомстві додали, що пам’ятник "героям УПА. Слава борцям за вільну Україну" був незаконно побудований у 1994 році "в порушення закону Польщі без отримання дозволу місцевої влади".

Також проти пам’ятника виступала Рада охорони пам’яті боротьби та мучеництва Польщі, з якою також встановлення пам’ятника не консультувалося.

"Українській стороні – Державній міжвідомчій комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій при Кабінеті міністрів України – неодноразово були направлені листи про заходи з метою врегулювання правового статусу згаданого пам’ятника, що був одним із багатьох подібних незаконно встановлених на терені Польщі пам’ятників прославляння членів УПА, які мають символічне значення і не пов’язані з місцем поховання", – заявили в Мінкульту Польщі.

Нагадаємо, 26 квітня у селі Грушовичі в Підкарпатському воєводстві розібрали пам’ятник воїнам УПА, який до цього вже плюндрували вандали.

В МЗС України назвали демонтаж пам’ятника провокацією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.