Сікорський судитиметься з Качинським через звинувачення у дипломатичній зраді

Понеділок, 3 квітня 2017, 13:17

Колишній глава МЗС Польщі Радослав Сікорський подав позов проти голови правлячої партії "Право і справедливість" Ярослава Качинського через звинувачення у дипломатичній зраді.

Про це повідомляє польський портал журналістських розслідувань OKO.press з посиланням на текст позову. Матеріал про це поширив на своїй сторінці у Твіттері і сам Сікорський.

Справу, в якій йдеться про захист честі особи, невдовзі має бути передано до Окружного суду Варшави, хоча сам позов було зроблено ще в грудні.

Причиною позову стало інтерв'ю Качинського агентству PAP і порталу Onet від 12 жовтня 2016 року. Він говорив в основному про політичну ситуацію в Польщі, але згадав і про розслідування Смоленської катастрофи. Більшість звинувачень були на адресу колишнього прем'єра, нині – голови Європейської Ради Дональда Туска, однак дісталося і Радославу Сікорському.

"Заступник посла у Москві Пьотр Марчіняк передав ноту у справі екстиротіріальності місця катастрофи. А потім йому порадили відкликати ноту. Це було зроблено на прохання Радослава Сікорського, але чи безвідома Туска? Тут йдеться про дуже серйозне положення Кримінального кодексу – дипломатична зрада".

Зазначається, що звинувачення у дипломатичній зраді власної держави є одним із найтяжчих і зтих, які може почути політики, колишній глава МЗС. Це загрожує йому втратою довіри як у Польщі, так і за кордоном. Друге нині дуже важливе для Сікорського, оскільки він викладає в США.

"Це інтерв'ю викликало дуже неприємні коментарі американських еліт, я змушений все прояснити" - пише у позові Сікорський, заявляючи, що Качинський свідомо його дискредитував, знаючи, що каже неправду.

На свій захист він наводить декілька фактів, зокрема той, що ноти про про прохання екстиреторіальності місця катастрофи взагалі не було і про це будо повідомлено на слуханнях у Сеймі.

Тому колишній глава МЗС Польщі, хоче, щоб голова ПіС вибачився за неправдиві слова, опублікувавши заявив в агентстві РАР і на порталі Onet. Крім того Сікорський хоче, аби ПіС внесла 30 тисяч злотих на рахунок неурядової організації Fundacjа dla Polski.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.