Сікорський назвав міністра оборони психом через викривлення його слів про РФ

Вівторок, 17 травня 2016, 09:20

У Польщі спалахнув скандал навколо звинувачень нинішнього уряду на адресу попередників, зокрема, щодо їх ставлення до Росії.

Так, колишній міністр закордонних справ і міністр оборони Радослав Сікорський гостро відповів на критику міністра оборони Антоні Мацеревича, назвавши останнього психом.

"Пане міністре оборони, Антек, психу, покажи цитату, коли я начебто говорив, що Росія невдовзі буде членом НАТО", - написав він у Твіттері.

Приводом до такої реакції стали слова Мацеревича, коли той, виступаючи минулого тижня в Сеймі з критикою дій попередників, заявив, що попередній уряд недооцінив загрозу з російського боку, ослабив Польщу.

"Міністр закордонних справ у вашому уряді стверджував, що Росія найближчим часом стане членом НАТО", - заявив міністр.

Офіційний представник Міноборони Польщі Бартоломій Місєвич  пояснив, що Мацеревич не цитував слова Сікорського, а лише повідомив їх зміст. У відповідь екс-глава польського МЗС заявив, що між словами "Росія може бути кандидатом в НАТО" і "Росія невдовзі стане членом НАТО" є велика різниця.

Заяви Мацеревича у Сеймі, а також його політика і політика нинішнього уряду, викликали обурення не лише у Сікорського. Так, шість колишніх міністрів оборони  Януш Онишкевич, Броніслав Коморовський, Януш Земке, Радослав Сікорський, Богдан Кліх та Томаш Сємоняк виступили з відкритим листом, в якому, як пише Gazeta Wyborcza, звинуватили Мацеревича у підважуванні позицій Польщі у європейських і євроатлантичних структурах і вимагали його відставки.

Антоні Мацеревич у відповідь заявив, що саме колишні міністри оборони відповідальні за поганий стан армії. Відповів він і на заяву Сікорського.

"Вся його політика прагнула продемонструвати, що Росія є нашим кращим партнером. Це пан Сікорський заявляв, що Росія близька до вступу в НАТО. Я дам відповідь, але не йому, тому що він є одним з найбільших шкідників в Польщі. З ним немає про що говорити. Ця людина втратила все", - цитує Мацеревича Onet.pl.

Крім того, міністр заявив, що Сікорський, коли був при владі, зробив все, щоб у Польщі не було системи протиракетної оборони США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.