Трамп ухвалив рішення про удар в Сирії, побачивши наслідки хімічної атаки - ЗМІ

Субота, 8 квітня 2017, 17:11

Президент США Дональд Трамп вирішив відповісти сирійському режиму на хімічну атаку у місті Хан-Шейхун, побачивши наступного дня фотографії загиблих мирних жителів, в тому числі багатьох дітей.

Про це пише The Washington Post.

Деталі нападу із застосуванням хімічної зброї, який стався у понеділок, були вперше представлені Трампу у вівторок близько 10:30 ранку під час щоденного брифінгу розвідки в Овальному кабінеті.  Пізніше, вранці, він побачив на телебаченні фотографії, в тому числі загиблих дітей.

"Він відразу ж почав міркувати, якою може бути відповідь. Він хотів мати велику кількість варіантів", - сказав високопоставлений чиновник адміністрації.

У вівторок Трамп провів кілька годин на зустрічах і в телефонних переговорах, виробляючи стратегію відповіді. Потім він зустрівся зі своїми військовими радниками близько 8 години вечора. В середу вранці Трамп знову зустрівся зі своєю командою, а потім провів зустріч з королем Йорданії Абдаллою II в Білому домі.

Близько 3 години дня, після обіду з королем, Трамп сказав помічникам, що хоче дати "пропорційну відповідь". На цій зустрічі він звузив вибір до трьох варіантів: два військових – один із яких більш агресивний, і третій – не військовий варіант, що включав комплекс дипломатичних і економічних заходів. Він сказав своїм радникам, що хоче отримати більше інформації про кожний з варіантів.

У четвер на зустрічі на борту президентського літака близько 13:30 Трамп звузив вибір до двох варіантів, і в підсумку вибрав менш агресивну військову опцію. Трамп прибув у свій будинок у Флориді близько 16:00, знову зустрівся зі своєю командою, і наказав завдати удар.

Рішення Трампа підтримали міністр оборони Джим Меттіс, державний секретар Рекс Тіллерсон, радник з національної безпеки Герберт Макмастер, віце-президент Майк Пенс і Джаред Кушнер, зять президента і старший радник Білого дому.

Головний стратег Трампа Стів Беннон виступав проти військових ударів, повідомили два високопоставлених чиновники адміністрації. В той же час, ніхто не підтримав більш агресивний військовий варіант.

О 19:10 Трамп разом з дружиною прибув на вечерю з президентом Китаю Сі Цзіньпінем та кількома представниками уряду. Саме у цей час американські есмінці почали запускати ракети по авіабазі "Шейрат" в Сирії.

Ракетний удар був завершений до кінця вечері і Трамп повідомив про нього лідеру Китая.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.