Опоблок вже бреше, що "попередники" виконали 85% роботи для безвізу

П'ятниця, 12 травня 2017, 12:40

Після рішення Ради ЄС про скасування віз для громадян України партія "Опозиційний блок" поширила неправдиву інформацію про свою роль у цьому досягненні.

Заява одного з лідерів ОБ Сергія Льовочкіна, народного депутата та колишнього глави адміністрації Януковича, розміщена на офіційному сайті партії.

Прес-служба ОБ зазначає, що "в питанні надання безвізового режиму створено кілька міфів, які необхідно розвіяти".

"Перший з яких - це те, що надання "безвізу" - заслуга нинішньої влади. Це неправда. Тому що план дій щодо лібералізації візового режиму з ЄС було надано Україні в кінці 2010 року. До жовтня 2013 року він був виконаний на 85%, і це визнається нашими європейськими партнерами", - заявив Льовочкін.

Ця заява політика є неправдивою повністю, за винятком фрази про 2010 рік.

План дій щодо візової лібералізації (ПДВЛ), який складається з двох етапів, дійсно був наданий Януковичу в листопаді 2010 року.  Однак до зміни влади в Україні не був завершений навіть перший етап; через брак волі лишилися невиконаними його ключові завдання. За оцінкою ЄК, за Януковича Україна саботувала виконання ПДВЛ, в той час як Молдова, яка отримала План після нас, до кінця 2013 року завершила виконання обох його етапів.

Лише у 2014-му ЄС погодився "авансом" перевести Україну на другий, імплементаційний етап, який, за оцінками Єврокомісії, містив найскладніші завдання. Рішення ЄК про повне виконання Плану було схвалене в грудні 2015 року.

Як повідомлялося, 11 травня Рада Євросоюзу завершила схвалення безвізового режиму для України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.