Посол Туреччини вважає, що Європа не спромоглася дотриматися власних цінностей

П'ятниця, 14 липня 2017, 10:36

У справі спроби перевороту у Туреччині Європа не спромоглася дотриматися власних цінностей.

Про це йдеться у статті посла Туреччини Йонета Джан Тезеля у "Європейській правді" до річниці спроби перевороту.

Згадуючи про події річної давності, посол зазначає, що західні партнери Туреччини, включаючи ЄС, не змогли належним чином відреагувати на те що сталося через брак розуміння.

За його словами, реакція турецького уряду на спробу перевороту стала для багатьох в ЄС новим шансом для того, щоб "зайняти анти турецькі позиції".

"У перші дні після 15 липня, в Європі булі різні позиції щодо подій в Туреччині. Можна було побачити принципову підтримку та співчуття, але у неймовірно малій кількості; був вичікувальний підхід; були надії на зміну уряду внаслідок спроби перевороту і навіть була відкрита зловтіха" - зазначив посол.

"Багато хто в Європі не спромігся дотриматися саме тих цінностей, яким ЄС допоміг укорінитися в Туреччині," - додав він.

На його думку, така реакція з боку ЄС стала травматичною для багатьох турків, які вже відчули на собі позитивні здобутки євроінтеграції.

"У час біди, замість звичної конструктивної критики, Європа продемонструвала велику байдужість" - вважає дипломат. 

За його словами, зараз цей стан справ виправляється, оскільки стають відомі нові деталі про організацію Фетхуллаха Гюлена, якого звинувачують в організації спроби перевороту.

"Для відновлення моральної довіри до ЄС у Туреччині, необхідні конструктивна співпраця та співпереживання з обох боків. Туреччина готова пройти свою частину цього шляху, і досвід дозволяє нам стверджувати: ЄС здатний зробити це саме" - наголосив посол.

Як відомо, спроба перевороту в Туреччині відбулася в ніч на 16 липня минулого року – тоді загинули більше 240 людей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.