Нетаньягу назвав "божевільною" політику ЄС щодо Ізраїлю

Четвер, 20 липня 2017, 08:13

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу назвав "божевільним" підхід Євросоюзу до стосунків з його країною.

Коментарі Нетаньягу, зроблені під час закритої зустрічі в рамках візиту до Будапешту, випадково потрапили до журналістів, повідомляє ВВС.

Нетаньягу сказав, що ЄС є єдиним великим світовим гравцем, який прив'язав "політичні" умови до своїх відносин з Ізраїлем. Це, за його словами, завдало шкоди безпеці та економічним інтересам блоку.

Як відомо, ЄС неодноразово засуджував будівництво Ізраїлем єврейських поселень на окупованому Західному березі.

Нетаньягу зробив цей коментар у розмові з прем'єр-міністрами Угорщини, Чехії, Польщі та Словаччини, а його слова випадково транслювалися у навушниках журналістів, які чекали завершення засідання.

"Євросоюз є єдиною асоціацією країн у світі, що обумовлює відносини з Ізраїлем... політичними умовами – єдиною", - сказав він.

Нетаньягу пригадав наполягання ЄС щодо термінів, пов'язаних із ізраїльсько-палестинським мирним процесом, які були включені в Угоду про асоціацію з Ізраїлем, підписану у 2000 році, і не оновлену згодом.

"Це божевілля, це насправді божевілля. Йдеться не про мій інтерес, я кажу про інтереси Європи. Ми маємо особливі стосунки з Китаєм, і їм це байдуже. Їх не хвилюють політичні проблеми", - додав він.

Він додав, що подібний підхід існує у Індії та Росії, і закликав чотирьох прем'єр-міністрів просити ЄС про нову Угоду про асоціацію.

"Тут немає логіки. ЄС підриває свою безпеку, підриваючи Ізраїль. Європа підриває свій прогрес, підриваючи зв'язок із ізраїльськими інноваціями шляхом божевільної спроби створити умови", - сказав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.