ЄС стає надто залежним від транзиту газу через Туреччину - прем'єр Болгарії

Четвер, 20 липня 2017, 08:41

Прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов вважає, що Євросоюз стає надмірно залежним від транзиту газу через Туреччину.

Про це повідомляє Euractiv.

Європейська комісія, як очікується, невдовзі дасть дозвіл на другу нитку трубопроводу "Турецький потік", який простягнеться до Чорноморського узбережжя Болгарії.

"Я зараз очікую на листа від Європейської комісії, що дозволить мені почати переговори про трубопровід безпосередньо до Болгарії, але, оскільки ці процеси затягуються, весь регіон став надмірно залежним від Туреччини", - сказав Борисов.

"Тепер із цим (погіршенням) відносин між ЄС та Туреччиною ми можемо поставити собі риторичне питання, який варіант найкращий", - сказав він.

Раніше Туреччина висловила амбіції щодо використання свого географічного положення, щоб стати ще більш важливим перехрестям шляхів постачання до ЄС та головним газовим хабом.

"Потрібно сховати свою голову в пісок, щоб не усвідомлювати, що коли буде збудовано "Турецький потік" і по ньому піде газ, транзит через Болгарію зупиниться", - сказав Борисов.

На сьогодні Болгарія є транзитером російського газу до Туреччини та отримує дохід від транзитних податків. З "Турецьким потоком" Анкара більше не потребуватиме болгарського маршруту.

Росія планує припинити постачання через Україну, а це означає, що у Болгарії не буде іншого вибору, крім імпорту російського газу з Туреччини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.