Пропонована владою судова реформа підриває репутацію Польщі – Туск

Четвер, 20 липня 2017, 18:37

Останні дії польської влади, зокрема, пропонована судова реформа, ставлять репутацію Польщі під загрозу.

Про це йдеться у заяві президента Європейської ради, екс-прем’єра Польщі Дональда Туска, опублікованій на сайті Європейської ради.

За його словами, він запропонував президенту Польщі Анджею Дуді провести зустріч, на якій обговорити політичну кризу в країні.

"Ми по-різному оцінюємо те, що пропонує керівна партія. На моє переконання, останні її дії суперечать європейським цінностям і стандартам та наражають нашу репутацію на небезпеку" - заявив Туск.

"Ці дії переносять нас у часі і просторі – в минуле і на Схід" - додав він.

За його словами, вже давно про Польщу не говорили на Заході так довго і так погано.

"Ми можемо зупинити цю небезпечну тенденцію, але це потребує діалогу, готовності до розмови і швидких рішень" - йдеться у заяві.

"Підпорядкування судів керівній партії у спосіб,я к то пропонує "Право і справедливість" зруйнує і без того підмочену репутацію польської демократії" - зазначив Туск.

Нагадаємо, згідно з пропонованою реформою, Верховний суд країни підпорядковуватиметься міністерству юстиції. Глава мін’юсту зможе самостійно призначати голів апеляційних та окружних судів, без консультацій з представниками органів правосуддя. Також закон надає депутатам роль у виборі членів Національної судової ради - органу, який призначає суддів.

У четвер Сейм Польщі в остаточному читанні ухвалив суперечливий закон.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: