ЄС наполягає на необхідності створення антикорупційного суду

Вівторок, 4 липня 2017, 16:06

Глава представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі вважає, що епізод зі зняттям недоторканності з народних депутатів є сигналом про необхідність створення антикорупційних судів.

Про це він розповів у коментарів для "Нового времени".

"Україна успішно створила незалежні органи розслідування корупції високопосадових осіб (…) Проте там, де тонко, там і рветься – зокрема, у системі кримінального судочинства. Справи, які розслідують та в яких висувають обвинувачення НАБУ та САП, мають розглядати антикорупційні суди", - відзначив Мінгареллі.

Глава представництва додав, що зростання кількості справ, які розслідує НАБУ, та очікування обвинувальних вироків з боку громадськості в Україні показують існування нагальної потреби у створенні Вищого антикорупційного суду, який буде відокремленим від наявних судових структур в Україні.

"Для формування цих антикорупційних судів слід провести ретельний відбір із залученням представників громадянського суспільства та міжнародних партнерів, якщо це буде доцільним. Це повинно забезпечити незалежність та непідкупність таких судів", - додав Мінгареллі.

За його словами, Україна повинна створити незалежний Вищий антикорупційний суд, у віданні якого перебуватимуть всі судові інстанції. Ключовими елементами цієї системи повинні стати незалежність, чесність, спеціальна процедура відбору суддів, а також їхня спеціалізованість та ефективність.

Євросоюз готовий надати підтримку Україні в цьому процесі. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.