Мін’юст Молдови не отримає від ЄС 27 мільйонів євро на реформи – ЗМІ

Середа, 23 серпня 2017, 18:03

Молдова не отримає від ЄС 27 мільйонів євро секторальної бюджетної допомоги на реформи в юстиції у зв’язку з тим, що в Євросоюзі не бачать прогресу в реформуванні судової системи країни.

Про це стало відомо із власних джерел виданню NewsMaker.

Офіційно ЄС поки що не повідомив молдовську владу про ухвалене рішення. Це буде зроблено найближчим часом.

Секторальна бюджетна допомога, спрямована на реформування юстиції, повинна була скласти 58,2 млн євро. З цієї суми 28,2 млн євро були виділені двома траншами 2013 та 2014 року.

Третій транш повинен був скласти 14,057 млн євро, а четвертий, останній транш - 13,067 млн євро. Саме останні два транші на загальну суму в  27,124 млн євро Молдова не отримає.

Мін'юст Молдови, зазначає джерело, не виконав всі положення, передбачені стратегією реформування юстиції. Зокрема, не був ратифікований протокол 12 до Конвенції про захист прав людини і основних свобод, що забезпечує рівність.

Також не були прийняті поправки до Конституції, які змінюють принцип призначення суддів і членів Вищої ради магістратури.

"Мова йде не про кількість, а про якість юстиції. Замість прогресу ми бачимо регрес: відсутня незалежність судової системи ", - відзначив співробітник офіційних структур ЄС на умовах анонімності. Він також звернув увагу на те, що юстиція в Молдові, як і раніше, має вибірковий характер.

У Мін'юсті Молдови про рішення Брюсселя поки не знають. В ЄС тим часом відкрито говорять про кризу довіри у відносинах з Кишиневом.

"Уряд Молдови не може розраховувати на велику довіру Євросоюзу доти, поки прогрес у впровадженні реформ, передбачених Угодою про асоціацію з ЄС, буде незначним. Йдеться про реформу юстиції, про створення правової держави, про реформу публічної адміністрації, реформи банківського сектора і боротьбу з корупцією", - заявив член бюджетної комісії Європарламенту Зігфрід Мурешан.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.