Іракські курди попередили Багдад, що готові встановити власні кордони

Понеділок, 11 вересня 2017, 13:34

Президент іракського Курдистану заявив про готовність встановлення кордонів майбутньої курдської держави, якщо Багдад не прийме голосування за незалежність на референдумі, який відбудеться цього місяця.

Про це повідомляє BBC.

Лідер іракських курдів Масуд Барзані заявив, що хоче досягти згоди з центральним урядом, якщо курди вирішать відокремитися.

Як відомо, іракський прем'єр-міністр відхилив проведення референдуму за незалежність, назвавши його неконституційним.

Барзані також попередив, що курди будуть боротися з будь-якою групою, яка намагатиметься змінити "реальність" в місті Кіркук силою.

Нагадаємо, курдські бійці Пешмерга взяли під контроль багате нафтою місто, де проживають араби та туркмени, а також інші райони, право на які заявляє Багдад, відтіснивши бойовиків ІДІЛ.

Як відомо, Туреччина вважає, що плани лідерів автономного курдського регіону в Іраку провести референдум щодо незалежності можуть призвести до громадянської війни.

Зазначимо, що більшість курдів живуть між Іраном, Іраком, Сирією та Туреччиною, але тільки в Іраку вони досягли визнаної автономії. Іракська курдська нафта експортується через Туреччину, що є ключовим економічним ланцюгом для регіону.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.