Іракські війська захопили околиці підконтрольного курдам Кіркука

Понеділок, 16 жовтня 2017, 15:01

Іракські урядові сили у понеділок розпочали наступ на підконтрольні курдам території, зайнявши околиці міста Кіркук, розташованого у багатій на нафту провінції з одноіменною назвою.

Іракський уряд заявив, що його війська захопили аеропорт Кіркук і взяли під свій контроль нафтову компанію Північного Іраку, повідомляє Reuters.

Цей крок став відповіддю Багдада на референдум щодо незалежності, проведений іракськими курдами 25 вересня, який не було визнано ані центральним урядом Іраку, ані іншими країнами.

Прем'єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді доручив військовим "забезпечити безпеку в Кіркуку" при взаємодії з місцевим населенням і бійцями курдського народного ополчення Пешмерга.

Державне телебачення заявило, що іракські сили також увійшли до міста Туз-Хурмату, де виникли зіткнення між курдами та переважно шиїтськими мусульманами туркменської етнічної групи.

Курдський регіональний уряд спочатку не підтвердив успіх операції Іраку, але провідна курдська телестанція, повідомила, що Пешмерга залишила свої позиції на південь від Кіркука.

Сили США, які тісно співпрацювали з федеральними іракськими силами та курдською Пешмергою для боротьби з "Ісламською державою", закликали обидві сторони уникнути ескалації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.