"Євреїв і геїв розстрілювати при народженні": у Чехії скандал через заяву праворадикала

П'ятниця, 10 листопада 2017, 15:40

У Чехії близького соратника лідера праворадикальної партії SPD і секретаря цієї партії Ярослава Станіка звинуватили у расистських нападках на національні меншини, зокрема, йому приписують заклики до "розстрілу євреїв, ромів та геїв".  

Про це повідомляє Aktualne.

За словами кількох очевидців, Станік заявляв, що "євреї, роми та гомосексуалісти повинні "піти на газ". Інцидент стався в одному з клубів Палати депутатів Чехії, який є загальнодоступним рестораном для депутатів.

"Коли я увійшла, він сказав: "Ти, міністр Марксова-Енгельсова, ти підтримуєш гомосексуалістів". Він говорив про те, що їх потрібно "відправити на газ", що їх потрібно утилізувати, і я посварилася з ним", - розповідає про інцидент міністр праці та соціальної політики Міхаела Марксова-Томінових. За її словами, Станік був дуже п’яним.

 Ярослав Станік

Про сварку розповів також депутат Марек Чернош: "Ще гірше, він закликав розстрілювати усіх гомосексуалістів, ромів та євреїв при народженні".

"Він розповідав огидні речі про євреїв і ромів, а серед нас було достатньо євреїв…  але він говорив ці речі про газ, я не уявляю, що може бути гірше", - розповідає ще один очевидець скандалу.

За словами декількох депутатів, це був не єдиний випадок, коли Станік проявив себе у такий недобросовісний спосіб.

Сам Станік декілька раз відмовив журналістам у коментарі телефоном. Лише за деякий час відповів СМС-повідомленням, у якому всі звинувачення заперечив: "Це погана брехня з боку відчайдушних політичних конкурентів, я ніколи не говорив нічого подібного".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.