Мадрид готовий обговорити розширення фінансової автономіі Каталонії – ЗМІ

Вівторок, 21 листопада 2017, 11:27

Мадрид розглядає можливість надати Каталонії право збирати та управляти власними податками з метою пом'якшення кризи через нелегальний референдум про незалежність регіону.

Про це повідомляє The Guardian із посиланням на джерела в іспанському уряді.

За даними видання, Мадрид готовий розпочати обговорення нового фінансового пакту, згідно з яким Каталонія буде мати більший контроль над своїми фінансами. Подібна система управління податками діє на території автономної Країни Басків.

"Якщо каталонці попросять укласти фіскальний договір, ми готові обговорити це питання", - сказав один із іспанських високопосадовців.

"Країни Басків і Наварри збирають власні податки. Вони мають власну систему, і між Країною Басків та центральною владою відбуваються зустрічі, і вони вирішують, наскільки вони сприяють зовнішній політиці та обороні. Це переговори. Кожні п'ять років", - додав він.

Фіскальний пакт був запропонований в 2012 році тодішнім президентом Каталонії Артуром Масом, але іспанський уряд блокував цей крок через побоювання, що він стане дестабілізуючим фактором, коли Іспанія перебувала у важкій економічній ситуації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.