Австрія пропонує паспорти німецькомовним італійцям, Рим обурений

Понеділок, 18 грудня 2017, 18:18

Італія обурена пропозицією нового ультраправого уряду Австрії видавати паспорти німецькомовним мешканцям північноіталійської провінції Південний Тіроль.

Про це повідомляє Agence France Press.

Гірський регіон, відомий також під італійською назвою Альто-Адідже, в минулому був частиною Австро-Угорської імперії, а після Першої світової війни – анексований Італією в якості автономної провінції.

Близько 70% місцевих жителів вважають себе німецькомовними (за даними 2011 року).

Через мовне питання Італія вороже ставиться до ідеї надання мешканцям регіону другого паспорта.

Про  можливість для мешканців Південного Тіроля отримати австрійський паспорт з 2019 року заявив депутат урядової Австрійської партії свободи Вернер Нойбауер.

"Руки геть від Італії!" - заявила у відповідь на таку пропозицію Джорджія Мелоні, глава ультраправої партії "Брати Італії".

Представник МЗС Італії Бенедетто Делла Ведова заявив, що пропозиція віддає "етнічним націоналізмом".

Глава Європарламенту Антоніо Таяні називає пропозиції Відня химерними і стверджує, що "сезон націоналізму у Європі закінчився".

В той же час губернатор Південного Тіролю Арно Компатшер поклав край полеміці, заявивши, що "націоналістична політика" суперечить статусу "відданих європейців". За його словами, регіон буде продовжувати виконувати посередницьку роль, бути мостом між країнами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.