Іспанія вимагає виключити Косово з плану розширення ЄС - ЗМІ

Середа, 31 січня 2018, 09:14

Іспанія заявила, що Косово слід виключити з плану розширення Європейського союзу на країни Західних Балкан.

Про це повідомляє EUobserver, посилаючись на лист міністра закордонних справ Іспанії, надісланий на адресу Єврокомісії.

"Концепція "WB6" не відповідає динаміці розширення. Косово не є частиною процесу розширення та має свої власні диференційовані рамки", - йдеться у листі міністра.

ЄС активував дипломатичні зусилля з прискорення дій, які мають приєднати шість країн Західних Балкан до ЄС. В лютому має бути оприлюднена офіційна стратегія Єврокомісії щодо Балкан, а президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер відвідає всі шість країн.

Єврокомісар з питань європейської політики сусідства і переговорів із розширення Йоганнес Ган заявив, що Сербія і Чорногорія, швидше за все, будуть наступними країнами, які приєднаються до ЄС до 2025 року.

Албанія, Боснія, Косово, Македонія, Чорногорія та Сербія, які сподіваються вступити в ЄС, в останні роки відчували, що їхні шанси щодо членства зменшуються, оскільки політики блоку, які зіткнулися зі зростанням євроскептицизму, кризою в єврозоні 2009-2013 років, процесом Brexit, здавалося, втратили інтерес до них.

Однак, зростання російського впливу, міграційної кризи в регіоні та прагнення ЄС зміцнити європейську інтеграцію після Brexit представляють Балканам нові можливості.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.