Туск розкритикував скандальний польський закон про Інститут нацпам’яті

Четвер, 1 лютого 2018, 12:25

Президент Європейської ради, екс-прем’єр Польщі Дональд Туск вперше прокоментував суперечливий закон про Інститут національної пам’яті, ухвалений Сеймом і Сенатом.

Відповідний коментар він залишив на своїй сторінці у Твіттері.

"Ті, хто розповсюджують брехливе формулювання про "польські табори", шкодять доброму імені і інтересам Польщі.  Автори закону (про Інститут національної пам’яті. – ред.) розпропагували цей огидний наклеп на весь світ, як ніхто до цього не робив. Отже, все згідно з законом", - написав Туск.

Нагадаємо, Сенат Польщі без змін підтримав оновлений закон про Інститут національної пам’яті, який серед іншого передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів та тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту.

Сейм Польщі ухвалив зміни до закону про Інститут національної пам’яті 26 січня. Тепер закон набуде чинності після підписання президентом Польщі.

Схвалення законопроекту викликало критику Ізраїлю та України. МЗС України заявило, що Польща намагається зобразити українців "злочинними націоналістами".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.