В'ятрович: прем’єр Польщі хоче показати українців більшими антисемітами, ніж поляки

Вівторок, 13 лютого 2018, 15:26

Директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В'ятрович вважає, що прем’єр Польщі, який поставив Богдана Хмельницького в один ряд з Гітлером, намагається у суперечці з Ізраїлем показати українців більшими антисемітами, ніж поляки.

Про це він заявив в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Мене дивує, скільки уваги польські політики приділяють оцінкам історії, тим паче, оцінкам української історії. Я думаю, що політикам варто більше займатися сьогоденням, сьогоденням своєї країни Польщі і сьогоденням польсько-українських стосунків. Переконаний, що такого роду радикальні оцінки стосовно українських діячів історії навряд чи сприятимуть нормальним польсько-українським стосункам", - сказав В'ятрович.

На його думку, заяву Матеуша Моравецького про гетьмана Хмельницького треба розглядати в контексті тих гарячих дискусій, які зараз є між Польщею та Ізраїлем щодо участі поляків у Голокості.

"Очевидно, що таким чином прем'єр-міністр хоче показати українців як більших антисемітів, які винні у більшій кількості єврейських смертей, ніж поляки. Це досить несерйозна аргументація. Ще раз скажу - мене дивує, що в Польщі інтерпретаторами історії здебільшого є польські політики", - зазначив директор Українського інституту національної пам’яті.

В'ятрович також зазначив, що у даному випадку не бачить потреби реагувати на заяву польського прем'єра.

"Такою є, на жаль, позиція очільника польського уряду. І на жаль, він не один такий... На жаль, дедалі частіше головними речниками історії в Польщі є політики найвищого рівня", - додав він.

Нагадаємо, прем’єр Польщі Матеуш Моравецький помістив українського гетьмана Богдана Хмельницького у числі тих, хто чинив найбільші злочини проти єврейського народу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.