Польська опозиція представила зміни до закону про Інститут нацпам'яті

оновлено
Середа, 21 лютого 2018, 08:52

Польська опозиційна партія "Громадянська платформа" представила свій проект оновленого закону про Інститут національної пам’яті.

Про це повідомляє Onet.pl.

За словами лідера партії Гжегожа Схетини, запропоновані опозицією зміни виправлять помилки вже схваленого і підписаного президентом варіанту змін до закону.

"Польський парламент повинен відреагувати на цю ситуацію. Заява держсекретаря США Рекса Тіллерсона, резолюція Верховної Ради України і, нарешті, дуже жорсткі заяви прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху показують, де ми перебуваємо, до чого призводить помилкова політика уряду PiS", - сказав Схетина.

Політик повідомив, що у запропонованих змінах ідеться про криміналізацію формулювання "польські табори смерті" та злочини, скоєні на території колишніх Східних кресів.

"Наша пропозиція передбачає переслідування і покарання за приписування відповідальності чи співвідповідальності польської держави за створення таборів смерті та злочини, вчинені в них. Ми виключаємо формулювання, які обмежують свободу вираження поглядів, особливо ті, що стосуються показань жертв Голокосту." - йдеться на сайті "Громадянської платформи".

Крім того, опозиція вирішила розширити перелік злочинів проти поляків і інших національностей, скоєних на території так званих Східних кресів.

Зокрема, "Платформа" пропонує вилучити формулювання щодо "злочинів українських націоналістів" з закону. У зміненій опозицією статі 1 йдеться про всі злочини, скоєні проти громадян Польщі та інших національностей в період з 8 листопада 1917 року до 31 липня 1990 року. У переліку згадані "нацистські і комуністичні злочини, а також інші злочини" (в тому числі на національному грунті і такі, що скоєні особами і формуваннями, які співпрацювали з Третім рейхом" без згадки про українських націоналістів.

 "У нашому проекті ми також говоримо про те, що трапилося з поляками, депортованими в Сибір. Ми вказуємо всі ці записи, щоб показати, що ми в Польщі повинні писати нашу історичну політику. Вона не може бути написана під диктування Кремля, який хоче посварити нас з ключовими союзниками і сусідами", - заявив Схетина.

Одночасно "Громадянська платформа" направила документ до президента Польщі Анджея Дуди з метою консультації.

Як повідомлялося, польський закон про Інститут національної пам’яті, який призвів до конфлікту у відносинах з Україною, Ізраїлем та США, не діятиме до з'ясування спірних моментів Конституційним судом.

6 лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав скандальні поправки в закон про Інститут національної пам'яті Польщі, який серед іншого передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів.

Водночас Анджей Дуда попросив Конституційний суд перевірити статті закону про Інститут національної пам’яті, в яких згадуються "українські націоналісти" і термін "Східна Малопольща".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.