Прокуратура Нідерландів відхилила кримінальну справу проти тютюнових компаній

Четвер, 22 лютого 2018, 16:54

Голландські прокурори відхилили заклики розпочати кримінальне розслідування проти чотирьох основних тютюнових компаній за звинуваченнями, що включають спроби вбивства або вбивства, заявивши, що така справа навряд чи може призвести до засудження.

Про це повідомляє The Associated Press.

Голландські організації по боротьбі з курінням сподівалися відкрити новий юридичний фронт у боротьбі проти тютюнової індустрії.

Вони стверджують, що компанії мають нести кримінальну відповідальність, оскільки свідомо продають товари, які можуть спричинити смертельну хворобу.

Амстердамський адвокат Бенедикте Фік в 2016 році подала позов, який вона назвала першою кримінальною скаргою у світі проти тютюнови компаній.

Позов був поданий від імені голландської громадянки Енн Марі ван Вейн, яка страждає на рак легенів. Пізніше до позову приєдналися лікарні, лікарі та інші групи, що виступають проти куріння.

Фік закликала до кримінального переслідування компаній Philip Morris, British American Tobacco, Japan Tobacco International та Imperial Tobacco Benelux.

Але голландська прокуратура заявила, що не бачить жодної перспективи в межах чинних законів.

"Куріння є смертельним, і дизайн пачок сигарет про це чітко повідомляє, але виробники тютюнової продукції не порушили ні закону, ні нинішньої регуляторної бази", - йдеться в повідомленні прокуратури.

Прокурори додали, що тютюнові компанії не можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності за смерть або погане здоров'я курців, оскільки курці свідомо піддають себе ризикам для здоров'я.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.