Над законом про Інститут нацпам'яті працювали історик-націоналіст і коментатор кремлівських ЗМІ

П'ятниця, 23 лютого 2018, 11:04

Над скандальним законом про Інститут національної пам’яті працював історик-націоналіст Войцех Мушинскі та його колега Влодзімєж Осадчий, знаний коментарями у пропутінських медіа.

Про це повідомило польське видання Rzeczpospolita.

Мушинскі відомий тим, що публікував у соціальних мережах зображення із повішеним Бараком Обамою та текстом "Американська мрія об’єднує людей всього світу".

 

У одній із публікацій він писав про виїзд євреїв із Польщі у 1968 році внаслідок антисемітської кампанії компартії як про "можливість втечі від відповідальності за злочини".  

За його погляди Мушинскі цінували у праворадикальній партії Kukiz'15, яка розробила поправку до закону про Інститут нацпам'яті щодо злочинів "українських націоналістів".  

Мушинскі не тільки допоміг у розробці законопроекту, але також з'явився на засіданні комітету з питань правосуддя і прав людини в листопаді 2016 року, на якому був представлений цей акт.

Іншим гостем комісії був професор Влодзімєж Осадчий, який брав слово під час зустрічі. "В Україні поширюється ідеологія націоналізму і стає обов'язковою державною ідеологією", - говорив він.

У своїх виступах для пропагандистського російського ЗМІ "Спутник" Осадчий нарікав на "великий імпульс бандерівських середовищ" в Україні. З цієї причини деякі праві ЗМІ польщі підозрюють Осадчого у проросійських поглядах. Він це заперечує.

Осадчий також стверджує, що не має антиукраїнських поглядів, оскільки багато років є канцлером Європейського колегіуму польських та українських університетів та є ініціатором десятків конференцій, спрямованих на польсько-українське примирення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.