У Швейцарії скандал із зникненням військових документів про таємну групу часів "холодної війни"

Середа, 7 лютого 2018, 15:04

У Швейцарії виник скандал через зникнення документів, пов’язаних із секретною групою під назвою Project-26, яка діяла в часи "холодної війни".

Про це повідомляє The Local.

Сформована в 1950-х роках воєнізована група повинна були захищати Швейцарію на кордонах країни у разі радянського вторгнення.

Група діяла за межами контролю уряду Швейцарії, але була глибоко інтегрована в секретні військові служби. Project-26 розформували в 1990 році після того, як інформація про існування групи спричинила один із найгучніших скандалів в історії країни.

Цього тижня газета Tages-Anzeiger повідомила, що Федеральний департамент оборони не міг знайти 27 неопублікованих папок і досьє з розслідування щодо групи, яке проводилося після її розформування.

Критики заявляють, що документи були знищені або навмисно переміщені, щоб приховати незручні подробиці про таємні операції нейтральної Швейцарії проти НАТО або нелегальні зв'язки з іноземними розвідувальними агентствами.

"Є три варіанти: документи були подрібнені, заховані або загублені, у такому порядку. Але навіть найбільш невинний варіант, це теж скандал", - ", - сказав історик і колишній член парламенту Швейцарії Йозеф Ланг.

Представник оборонного відомства повідомив агентству Reuters, що зусилля щодо пошуку відсутніх документів продовжуються.

"Співробітники департаменту оборони та федеральних архівів пересівають документи. Те, що документи були знищені, це чисті спекуляції", - сказав він.

За словами істориків, воєнізовані мережі підтримувалися переважно США та Великою Британією, і мали підрозділи в Італії, Бельгії, Франції, Греції, Західній Німеччині та Нідерландах.

У 1991 році швейцарські слідчі дійшли висновку, що група не була частиною будь-якої "міжнародної мережі опору", але при цьому мала надзвичайно інтенсивні зв'язки з британськими агентами, починаючи з 1967 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.