Словенія поскаржилась в ЄК на невиконання Хорватією рішення арбітражу щодо кордону

П'ятниця, 16 березня 2018, 13:42

Словенія передала Єврокомісії лист, в якому виклала суть своїх претензій до Хорватії через невиконання нею рішення арбітражу щодо кордону.

Про це повідомляє словенська агенція STA.

Лист, який став першим кроком у плані Словенії позиватися до Хорватії у суді ЄС, був переданий послом Словенії в ЄС Янезом Ленарчичем голові кабінету президента Єврокомісії Кларі Мартінес Алберолі. Представник Єврокомісії на брифінгу у Брюсселі підтвердив отримання листа і зазначив, що ЄК вивчає його відповідно до процедур.

Конкретний зміст листа лишається конфіденційним, однак відомо, що він містить конкретні позиції, в яких, на думку Словенії, Хорватією було порушене законодавство ЄС.

Єврокомісія тепер має три місяці на те, щоб відповісти на лист і вирішити, чи розпочинати процедуру в Суді ЄС щодо Хорватії. Якщо Єврокомісія відмовить, Словенія сама подасть позов.

Нагадаємо, згідно з рішенням арбітражного суду, Словенії відійшли три чверті площі Піранської затоки, також вона отримала право вільного проходу до міжнародних вод через хорватські територіальні води в Адріатичному морі. Цей коридор повинен бути шириною близько 2,5 морських миль (4,63 км). Європейська комісія висловила підтримку арбітражній процедурі та закликала виконати рішення.

У Хорватії назвали рішення суду заангажованим, відмовившись його виконувати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.