Словенія зірвала підписання договору про вирішення територіальної суперечки з Хорватією – ЗМІ

Середа, 17 січня 2018, 14:26

Хорватія і Словенія досягли згоди стосовно вирішення територіальної суперечки, але прем'єр Словенії в останній момент відмовився підписати домовлений прикордонний протокол.

Про це повідомляє хорватське видання Vecernji list.

Видання викладає деталі зустрічі у Загребі 19 грудня, під час якої хорватський прем’єр Андрій Пленкович і його словенський колега Міро Церар повинні були підписати прикордонний протокол, підготовлений робочими групами обох країн.

Експертна група двох країн на семи засіданнях досягла компромісу щодо двостороннього врегулювання прикордонної суперечки.

Словенські і хорватські робочі групи погодилися з тим, що частина цього протоколу буде складати карти з сухопутними і морськими кордонами, а сам кордон буде трохи відрізнятися від того, який передбачений в рішенні Арбітражного суду.

Режим судноплавства у хорватських територіальних водах передбачався більш ліберальним. Крім того, мала бути створена комісія для проведення демаркації кордону.

Утім прем'єр Словенії Міро Церар в останній момент відмовився підписувати документ. Видання не пояснює причин його дій. Словенські ЗМІ, своєю чергою, назвали зустріч у Загребі невдалою.

Нагадаємо, у червні Арбітражний суд в Гаазі виніс рішення щодо спору між Хорватією та Словенією довкола морського кордону у Піранській затоці на півночі Адріатичного моря.

Суд віддав Словенії близько 75% вод Піранської затоки, як того і просила Любляна. У Хорватії назвали рішення суду заангажованим, відмовившись його виконувати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.