Порошенко поїде на саміт НАТО незважаючи на протест Угорщини - посол

Вівторок, 20 березня 2018, 19:42

Президент України Петро Порошенко в липні поїде до Брюсселя під час проведення там саміту НАТО, навіть якщо Угорщина заблокує проведення засідання комісії "Україна - НАТО".

Про це заявив посол України при НАТО Вадим Пристайко в коментарі "Українським новинам", коментуючи заяву міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто про продовження блокування євроінтеграційних прагнень України.

"Я думаю, що зараз перед виборами вони демонструють, що "йдуть до кінця". Вважаю, що комісія "Україна - НАТО", яка повинна відбутися на рівні міністрів закордонних справ, - це захід дійсно під загрозою. Що стосується саміту, президент все одно відвідає Брюссель, оскільки крім комісії "Україна - НАТО" існують і інші зустрічі, на які президент вже запрошений", - сказав Пристайко.

Він додав, що Україна формального запрошення ще не отримувала, саме рішення буде прийматися не раніше кінця квітня.

"Нас запросили на саміт, але ми формально не отримали ще запрошення, і Сійярто погрожує цим. Ми запрошення ще не отримали, а він уже говорить нам, що заблокує...Рішення про це буде прийматися не раніше кінця квітня, а то і пізніше", - додав Пристайко.

Посол припустив, що останні заяви угорського керівництва пов'язані з майбутніми парламентськими виборами, які відбудуться 8 квітня.

"Заява про те, що буде заблокований саміт, - це вже реально та червона лінія, про яку недавно говорив міністр Клімкін, що угорська сторона доходить до червоної лінії в своїх погрозах і своїх реакціях...У мене є відчуття, що конкретний політик, зокрема міністр Сійярто, зараз більше турбується не стільки про свою державу, скільки про свою кар'єру, з урахуванням майбутніх виборів", - зазначив Пристайко.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто пообіцяв заблокувати участь президента Порошенка у саміті НАТО, який відбудеться в Брюсселі у липні 2018 року.

Сійярто заявив, що Угорщина не підтримає проведення зустрічі міністрів оборони ЄС та України, запланованої на квітень, а також заблокує проведення комісії Україна-НАТО на найвищому рівні у липні, участь у якій повинен взяти президент Петро Порошенко, якщо Україна не виконає вимоги Будапешта.

Сійярто також висловив невдоволення планами Міноборони України відновити військову частину в Берегово. Сіярто, за його словами, турбує, що українська армія має намір розмістити батальйон чисельністю близько 800 осіб в місті з найвищою часткою угорців серед населення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.