Отруєння Скрипаля: ЄС відкликає посла з Росії для консультацій

П'ятниця, 23 березня 2018, 07:57

У четвер на саміті в Брюсселі лідери ЄС погодилися з позицією Великої Британії, що "дуже ймовірно" Росія несе відповідальність за атаку в Солсбері.

Як повідомляє BBC, в заяві після вечірніх переговорів в Брюсселі Європейська рада лідерів ЄС погодилась, що РФ не надала "правдоподібного альтернативного пояснення" у справі.

Тепер Євросоюз відкликав свого посла в Москві Маркуса Едерера "для консультацій".

У заяві лідерів сказано, що вони "підтримують безумовну солідарність зі Сполученим Королівством перед обличчям цієї серйозної проблеми спільної безпеки".

На саміті прем'єрка Британії Тереза Мей заявила лідерам, що отруєння в Солсбері було одним зі зразків російської агресії проти Європи.

"Російська загроза не поважає кордони, а інцидент у Солсбері був одним з прикладів російської агресії проти Європи та її сусідів - від Західних Балкан до Близького Сходу", - сказала Мей.

Деякі країни ЄС розглядають можливість відкликати своїх дипломатів з РФ або вислати в Москву російських, проте єдності серед країн Євросоюзу немає.

Польща може відреагувати на отруєння екс-шпигуна Сергія Скрипаля у Солсбері на національному рівні, або в коаліції з іншими державами.

Президент Литви заявила, що розглядає можливість висилки російських дипломатів у зв'язку з отруєнням нервово-паралітичною речовиною колишнього російського шпигуна в британському Солсбері 4 березня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.