Україна програла у ЄСПЛ дві справи щодо свободи зібрань і справедливого суду

Вівторок, 6 березня 2018, 14:58

Європейський суд з прав людини виніс рішення у справах двох громадян України, чиї права були порушені.

Про це йдеться у відповідному прес-релізі ЄСПЛ.

Йдеться, зокрема, про справи Сергія Чумака та Олени Михайлової.

Справа Чумака стосується заборони та розгону протесту біля будівель обласної влади у Вінниці у вересні 2006 року. Акція, організована Чумаком від імені молодіжної асоціації, мала на меті опротестувати нездорову соціальну та економічну ситуацію в регіоні. Вінницька міська рада звернулася до суду з проханням припинити пікет, що і було зроблено.

Сергій Чумак поскаржився на штучне та непропорційне обмеження його права на свободу зібрань. ЄСПЛ визнав порушення українською державою статті 11 Європейської конвенції з прав людини, яка передбачає право на свободу зібрань, і присудив виплатити заявнику 4 тисячі євро моральної шкоди.

У випадку Олени Михайлової йдеться про її засудження за неповагу до суду. У 2007 році на слуханні щодо заборгованості за комунальні послуги Михайлова поставила під сумнів неупередженість головуючого судді. Через це суд засудив її до п'ятиденного адміністративного затримання.

Олена Михайлова висунула низку скарг, зокрема, відповідно до пунктів 1 та 3 (б) статті 6 (право на справедливий судовий розгляд), статті 10 (свобода вираження поглядів) та статті 2 Протоколу № 7 (право на оскарження в кримінальних справах). ЄСПЛ визнав законними вимоги заявниці і присудив виплатити українці 3 тисячі євро моральної шкоди, а також покрити судові витрати у розмірі 5200 євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.