У Латвії суд заарештував захисника російських шкіл

Субота, 21 квітня 2018, 14:32

Суд Відземського передмістя Риги в суботу, 21 квітня, заарештував Олександра Гапоненка, представника Штабу захисту російських шкіл – руху, який захищає викладання у латвійських школах російською мовою.

Про це повідомляє агентство LETA з посиланням на адвоката Гапоненко Імми Янсона, інформує Delfi.

В суд його доставили в наручниках і під конвоєм озброєних людей в чорній формі без розпізнавальних знаків і в масках. Судове засідання проходило в закритому режимі.

Перед судовим засіданням Олександр Гапоненко заявив, що після затримання його били і тримали в наручниках 11 годин.

"Метою мого арешту є зупинка боротьби на захист російських дітей і їх права на освіту" - пояснив він.

Олександр Гапоненко, який також очолює Конгрес негромадян Латвії, був затриманий Поліцією безпеки в п'ятницю 20 квітня. Затримання проводилося в рамках розпочатого 4 квітня кримінального процесу "про дії, спрямовані проти державного суверенітету, територіальної цілісності Латвії, державної влади або державного ладу".

Гапоненку загрожує позбавлення волі терміном до восьми років. Після затримання Олександр Гапоненко оголосив безстрокове голодування.

Як повідомлялося, президент Латвії Раймонд Вейоніс 2 квітня затвердив освітню реформу, згідно з якою школи національних меншин переходять на латиську мову навчання.

МЗС Росії звинуватила Латвію в дискримінації російськомовних через реформу освіти.

Держдума РФ прийняла заяву про неприпустимість ліквідації в Латвії шкільної освіти мовами національних меншин, в якій пропонує ввести проти Латвії санкції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: