Президент Румунії закликав прем'єра до відставки через таємний меморандум щодо Ізраїлю

П'ятниця, 27 квітня 2018, 13:01

Президент Румунії Клаус Йоханніс закликав прем'єр-міністра Віоріку Денчиле піти у відставку після того, як уряд затвердив таємний меморандум щодо переміщення посольства країни в Ізраїлі з Тель-Авіва до Єрусалима, не консультувавшись з президентом.

Про це пише Reuters.

"Пані Денчиле не справляється зі своєю посадою прем'єр-міністра Румунії і, таким чином, вона перетворює уряд на вразливе місце Румунії. Тому я публічно закликаю її до відставки", - сказав Йоханніс.

Уряд Румунії підтримав переміщення свого посольства в Ізраїлі до Єрусалима, отримавши попередження від президента, який приймає фінальне рішення, що перенесення може порушити міжнародне право.

Згідно з румунським законодавством, остаточне рішення про перенесення посольства належить президенту. Денчиле також здійснила державний візит до Ізраїлю на початку цього тижня і не консультувалася з президентом, перш ніж покинути країну.

Питання статусу Єрусалиму є ключовим аспектом палестинсько-ізраїльського конфлікту. Кожна із сторін вважає місто своєю столицею, що пов’язано з його релігійним та ідеологічним значенням для кожної з них.

Саме тут знаходяться головні святині трьох світових релігій. Ізраїль проголосив Єрусалим своєю столицею ще у 1949 році та переніс усі органи державної влади туди.

Натомість палестинська сторона претендує на Східний Єрусалим у якості столиці своєї майбутньої держави. Резолюція Генеральної Асамблеї ООН від 1947 року, що передбачає умови розділення британської Палестини на дві незалежні держави: єврейську та арабську, визначає Єрусалим як окрему адміністративну одиницю з міжнародним статусом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.