Єврокомісія представила бюджет ЄС на 2019 рік із розрахунку на внески Британії

Середа, 23 травня 2018, 14:18

Європейська комісія запропонувала проект бюджету ЄС на 2019 рік на суму 166 млрд євро, що на 3% більше у порівнянні з поточним роком.

Про це йдеться у повідомленні на сайті ЄК.

"Ми пропонуємо амбіційний бюджет, який продовжує підтримувати наші пріоритети, зокрема інвестиції, робочі місця, молодь, міграцію, солідарність та безпеку. Нам потрібна стабільність для ЄС, і я з нетерпінням очікую досягнення угоди з Парламентом і Радою якомога швидше", - сказав єврокомісар Гюнтер Еттінгер.

Пропозиція базується на тому, що Велика Британія після виходу з ЄС 30 березня 2019 року і надалі буде брати участь у виконанні бюджетів ЄС до кінця 2020 року.

На підтримку економічного зростання із бюджету планують виділити майже 80 млрд євро. Кошти підуть на збільшення фінансування низки флагманських програм:

12,5 млрд євро (+8,4% у порівнянні з 2018 роком) для досліджень та інновацій в рамках програми "Горизонт 2020", включаючи 194 млн євро для нового європейського спільного центру з високопродуктивних обчислень;

2,6 млрд євро піде на освіту за програмою Erasmus+ (+10,4%); 3,8 млрд євро виділять для інфраструктурних мереж (+36,4%).

Єврокомісія розраховує, що фінансування програми політики вирівнювання регіонів ЄС (Cohesion Policy) залишиться стабільним на рівні 57 млрд євро (+2,8%).

Нагадаємо, раніше Єврокомісія представила новий довгостроковий бюджет на 2021-2027 роки, який вже розрахований на 27 країн – без Великої Британії, яка на той час вийде з ЄС.

ЄК пропонує помірно зменшити фінансування спільної сільськогосподарської політики та політики вирівнювання регіонів ЄС (Cohesion Policy) - приблизно на 5%, а також зміцнити зв'язок між фінансуванням ЄС та верховенством права.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.