Литва затвердила альтернативну назву Грузії – Сакартвело

П'ятниця, 4 травня 2018, 14:37

Державна комісія з литовської мови в четвер затвердила альтернативний варіант назви Грузії - Сакартвело.

Про це повідомив BNS глава комісії Аудріс Антанайтіс, інформує Delfi.

Раніше він зазначав, що разом з новою назвою буде затверджено, що грузинський народ може називатися картвелами, а жителі всієї Грузії - Сакартвело.

Комісія протягом місяця консультувалася з посольством Грузії, яке передало і позицію грузинських мовознавців.

Посольство Грузії акцентує, що "цей крок особливо символічний з урахуванням твердої співпраці Грузії і Литви та виняткової дружби".

"Це унікальний жест з боку Литовської Республіки, приурочений до сторіччя відновлення незалежності Грузії і створення Першої Демократичної Республіки, яке ми відзначимо 26 травня 2018 року", - відзначає посольство.

Ще в квітні литовська комісія визначилася, що "Грузія" залишиться офіційною назвою цієї держави у литовській мові, проте будуть допускатися і альтернативи. За словами Антанайтіса, альтернативний варіант буде дозволений і в офіційних документах.

Змінити традиційну назву попросила сама Грузія, оскільки сьогоднішню назву вважає русифікованою. Водночас нинішня версія назви має тривалу історію, а автентичну назву Сакартвело офіційно не використовує жодна держава Євросоюзу.

Міністерство закордонних справ Литви обіцяє використовувати в діловодстві затверджену нову альтернативну назву Грузії - Сакартвело.

"За дорученням міністра Лінаса Лінкявічюса в діловодстві МЗС планується використовувати і альтернативну назву Сакартвело", - повідомила BNS в четвер прес-секретар МЗС Раса Якілайтене.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.