В ІНП Польщі визнали, що у Грушовичах є могили УПА, але не в місці демонтованого пам'ятника

виправлено
П'ятниця, 1 червня 2018, 16:01

У польських Грушовичах є щонайменше дві могили вояків УПА, але не на місці демонтованого пам'ятника.

Про це заявила заступниця віце-президента Інституту національної пам'яті Польщі Анна Шельонг, передає Radio Maryja.

За словами віце-президента ІНП, вони позначені "хрестами і іменами і прізвищами".

"Все, на жаль, вказує на те, що з самого початку справа пам'ятника в Грушовичах мала політичний характер і повинна була служити не – жодним чином – для вшанування пам'яті, а тільки щоб був меморіал на честь Української повстанської армії та її чотирьох сотень, назви яких були написані на скрижалях", – сказав віце-президент Інституту національної пам'яті Польщі Кшиштоф Шваґжик.

Раніше польські експерти з Інституту національної пам’яті наполягали, що проведені археологічні й судово-медичні дослідження не дають підстав стверджувати, що на місці демонтованого пам'ятника виявлено могили членів УПА.

Секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета, який був на місці розкопок, заявив, що за попередніми висновками групи українських експертів, серед поховань є щонайменше три труни воїнів УПА.

Доповідь експертів Інституту нацпам’яті Польщі українська сторона отримає у червні.

Пам’ятник на кладовищі в Грушовичах був зведений в 1994 році. Його побудували у формі воріт, половини яких об'єднано у верхній частині металевим гербом України. На дошках був напис "Героям УПА. Слава борцям за волю України". Три роки тому з пам’ятника знято таблиці присвячені УПА. В останні роки пам’ятник неодноразово нищили і паплюжили. 26 квітня 2017 року рішенням війта ґміни Стубно, на території якої розташоване село Грушовичі, пам’ятник було демонтовано.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.