ІНП Польщі надасть Україні доступ до звіту досліджень у Грушовичах

П'ятниця, 1 червня 2018, 10:29

Інститут національної пам’яті Польщі надасть українській стороні доступ до звіту у справі археологічних досліджень на цвинтарі села Грушовичі на Підкарпатті.

Про це, повідомила Анна Шельонг з Бюро пошуків та ідентифікації ІНП Польщі, передає Польське радіо.

За словами польської сторони, розкопки не підтвердили, що під розібраним торік пам’ятником УПА були останки вояків українського військового формування.

"Звіт складатиметься з двох документів. Це буде висновок з проведених археологічних робіт, у якому разом зі світлинами буде інформація про масштаби та хід робіт, про знайдені останки та, що важливо, предмети, які виявили біля похованих осіб. По-друге, буде висновок медично-судового експерта з інформацією про вік та стать осіб, останки яких ми знайшли", - сказала Шельонг.

Доповідь експертів Інституту нацпам’яті Польщі українська сторона отримає у червні. Історик з польського Інституту також закликала представників української влади утриматися з полемічними коментарями на тему досліджень у Грушовичах до ознайомлення зі звітом.

"Я вважаю, що тільки на підставі звіту, а не інформації в ЗМІ, можна дискутувати щодо висновків експертів ІНП, котрі, на чому варто наголосити, мають дуже великий досвід у пошукових та ексгумаційних роботах", - підкреслила Анна Шельонг.

Вона висловила також надію, що детальне ознайомлення українців з документами у справі досліджень в Грушовичах дозволить заспокоїти емоції та відкриє шлях до доброї співпраці у майбутньому.

Пам’ятник на кладовищі в Грушовичах був зведений в 1994 році. Його побудували у формі воріт, половини яких об'єднано у верхній частині металевим гербом України. На дошках був напис "Героям УПА. Слава борцям за волю України". Три роки тому з пам’ятника знято таблиці присвячені УПА. В останні роки пам’ятник неодноразово нищили і паплюжили. 26 квітня 2017 року рішенням війта ґміни Стубно, на території якої розташоване село Грушовичі, пам’ятник було демонтовано.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: