За рік прикордонники ЄС не пустили 44 тисячі українців – ДПСУ

Понеділок, 11 червня 2018, 11:42

Прикордонна агенція Євросоюзу Frontex повідомила українських колег про те, що у 2017 році було відмовлено у в’їзді 44 тисячам громадян України.

Про це заявив на прес-конференції в Києві перший заступник голови Державної прикордонної служби України Василь Серватюк.

"Наші європейські колеги не пропустили з різних причин та повернули в Україну близько 44 тисяч громадян України", - заявив він.

За його словами, європейські прикордонники називають кілька типових підстав відмови. "В першу чергу це невідповідність мети поїздки, фінансового забезпечення та перевищення терміну перебування", - пояснив посадовець.

Відповідаючи на запитання ЄП, він наголосив, що йдеться не лише про тих українців, які користалися безвізовим режимом, а про всіх подорожуючих, переважна більшість яких перетинали кордон країн-членів ЄС із візами.

"Чи багато це? У відсотках на 20 мільйонів перетинів кордону – це небагато (0,22%. - ЄП). Але для кожної конкретної людини недопуск – це проблема", - заявив представник ДПСУ.

Варто зауважити, що досі в ДПСУ називали суттєво нижчі цифри – йшлося лише про десятки відмов. Серватюк пояснив причину цієї розбіжності.

"Якщо в наземних пунктах ми бачимо, коли людину не пускають через кордон, в авіаційний пунктах пропуску ми можемо дізнатися про це тільки якщо при перетині громадянин повідомив нашого прикордонника, що його не пустили до ЄС. Якщо ні – то ми не можемо цього знати. На жаль, велика кількість українців не заявляє".

Варто зауважити, що в Брюсселі називають дещо іншу, але також велику цифру недопусків - понад 37 тисяч.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.