США пригрозили "твердою і належною" реакцією на загострення в Сирії

П'ятниця, 15 червня 2018, 10:32

Сполучені Штати здійснять "тверді і належні заходи" у відповідь на порушення сирійським урядом перемир'я у домовленій зоні деескалації на південно-заході країни.

Про це повідомив Держдепартамент США, передає Reuters.

"Ми підтверджуємо, що Сполучені Штати здійснять тверді і належні заходи у відповідь на порушення сирійського уряду в цій області", - йдеться в заяві.

Раніше сили президента Башара Асада відвоювали частину області у повстанців за допомогою російської авіації і підтримуваних Іраном бойовиків. Асад неодноразово обіцяв повернути "кожен дюйм" землі.

13 червня Асад заявив, що його уряд все ще дотримується політичного рішення для утримуваного повстанцями південно-заходу Сирії, але буде використовувати військову силу, якщо зусилля не увінчаються успіхом.

"Ми даємо шанс політичному процесу. Якщо це не вдасться, у нас немає іншого вибору, окрім як звільнити його силою", - сказав він.

Держдеп попередив, що будь-які військові дії сирійського уряду проти цієї зони можуть призвести до розширення конфлікту.

"Режим припинення вогню повинен дотримуватися", - сказано в заяві. Як член Ради Безпеки ООН, Росія повинна "використовувати свій дипломатичний і воєнний вплив на уряд Сирії, щоб припинити атаки і змусити уряд припинити подальші військові дії", підкреслив Держдепартамент.

Відомство також повідомило, що Сполучені Штати виділять $6,6 млн сирійському фонду цивільної оборони, широко відомому як "білі каски", і міжнародному механізму ООН, який збирає і аналізує докази порушень міжнародних норм в області прав людини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.