Правозахисники звинуватили коаліцію під проводом США у воєнних злочинах у Сирії

Вівторок, 5 червня 2018, 11:16

Коаліція під проводом США несе відповідальність за застосування невисокоточної зброї по житловим кварталам під час звільнення сирійської Ракки від бойовиків "Ісламської держави" осінню 2017 року.

Про це йдеться у доповіді правозахисної організації Amnesty International, опублікованій 5 червня.

Представники організації провели розслідування, опитавши десятки свідків обстрілів та оглянувши саме місто. Експерти дійшли висновку, що саме Вашингтон відповідальний за використання невисокоточної зброї в густонаселених районах. 

Правозахисники вимагають незалежного розслідування операції зі звільнення Ракки і виплати належних компенсацій постраждалим. У заяві йдеться, що загибель мирних жителів в ході звільнення Ракки можна розцінювати як воєнний злочин.

Підтримувані США "Демократичні сили Сирії" розпочали операцію із визволення міста від ІД червня 2017 року. Ракку називали фактичною столицею ІД в Сирії. Ісламісти захопили Ракку в 2014 році.

"Перетворення цивільного населення або окремих цивільних осіб, які не беруть безпосередньої участі в бойових діях, об'єктом атак (прямих нападів на цивільних осіб) є військовим злочином", - йдеться у доповіді.

"Ісламська держава" захопила Ракку у 2014 році та зробила її своєю фактичною "столицею". Наступ проти ІДІЛ у Рацці сирійські повстанці на чолі з курдами розпочали на початку червня 2017 року під прикриттям авіаударів коаліції на чолі зі США. 17 жовтня підтримувані США "Демократичні сили Сирії" заявили про відновлення повного контролю над містом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.