НАТО може допомогти собі, якщо надасть Україні статус ЕОР - Вершбоу

Середа, 20 червня 2018, 15:55

Запрошення України стати партнером НАТО з розширеними можливостями є природнім кроком у відносинах Альянсу з Києвом.

Про це написав Александр Вершбоу, колишній заступник генсека НАТО, у статті для Real Clear World.

За його словами, наразі приєднання Києва до НАТО неможливе через існуючий стан безпеки, а також необхідність реформування оборонного сектору України.

НАТО запровадило механізм партнерства з розширеними можливостями з діалогу та співпраці (ЕОР) 2014 року з метою поліпшення співпраці між членами Альянсу та ключовими партнерами.

Статус ЕОР надається тим країнам, які роблять значний внесок до місій НАТО. Перелік країн-кандидатів залишається невеликим і включає Австралію, Фінляндію, Грузію, Йорданію та Швецію.

України немає в цьому переліку, хоча вона досягла всіх відповідних критеріїв, переконаний Вершбоу.

Він нагадав, що Україна бере участь в місіях НАТО, збільшила внесок до місії з консультування та навчання сил в Афганістані, надавала значну допомогу операціям союзників на Балканах та в Середземноморському регіоні, і є однією з чотирьох країн без статусу членства, які беруть участь в Силах реагування НАТО, поряд з Грузією, Фінляндією та Швецією.

Нагадаємо, заступниця генерального секретаря НАТО, американський дипломат Роуз Геттемюллер у інтерв'ю "Європейській правді" заявила, що в Альянсі розглядають можливість надання Україні статусу ЕОР.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.