Місія ЄС знає про серйозні зауваження щодо кандидатів до ДБР

Середа, 18 липня 2018, 13:59

Консультативна місія ЄС (КМЄС) взяла до уваги повідомлення ЗМІ та представників громадянського суспільства щодо кандидатів на керівні посади у Державне бюро розслідувань (ДБР), щодо доброчесності яких, як стверджується, є сумніви.

Про це йдеться у заяві місії, оприлюдненій 18 липня.

Згідно із заявою, КМЄС взяла до уваги серйозні зауваження щодо деяких кандидатів, які висловлюють засоби масової інформації та представники громадянського суспільства в контексті поточного процесу відбору Комісією, відповідальною за відбір на керівні посади до ДБР.

"Йдеться про суттєві порушення прав людини, до яких, як стверджується, причетні деякі кандидати, а також про їхню можливу причетність до корупційних правопорушень та сумніви щодо доброчесності", - мовиться у заяві.

У КМЄС наголошують, що персонал, який буде відібрано до ДБР, повинен мати високі професійні та моральні якості. "Це ключ до побудови довіри суспільства до ДБР: як і будь-яке інше нове правоохоронне відомство, цей орган все ще має заслужити довіру громадян України", - підкреслили у місії.

У місії нагадують, що КМЄС є спостерігачем за процесом відбору персоналу до ДБР, але тільки в частині відбору внутрішніми конкурсними комісіями ДБР. Залучення місії здійснюється згідно з угодою, укладеною з ДБР, та не поширюється на відбір, який здійснюється "зовнішньою" комісією.

Раніше "Українська правда" повідомила, що конкурсна комісія державного бюро розслідувань, яка повинна обрати посадовців відомства, має вже готовий список із затвердженими кандидатами.

Зокрема, він складається з 15 чиновників, причетних до різного роду незаконної діяльності, які надалі будуть займати керівні посади ДБР.

Народний депутат Мустафа Найєм писав у своєму блозі на сайті "Української правди", що на керівні посади в ДБР можуть потрапити судді Майдану і переслідувачі правозахисників.

Як раніше повідомлялося із посиланням на ресурс Prosud, понад 40% претендентів на керівні посади в Державному бюро розслідувань є представниками чинних правоохоронних органів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.