Президент Косово: в Брюсселі відбулася найгірша зустріч в історії переговорів із Сербією

Середа, 18 липня 2018, 14:39

Президент Косово Хашим Тачі залишився незадоволений зустріччю в Брюсселі з президентом Сербії Александаром Вучич і Верховним представником ЄС Федерікою Могеріні, де вони обговорювали майбутню угоду між двома країнами.

Про це він сказав журналістам після зустрічі, повідомляє RTK Live.

За словами Тачі, він підтвердив Могеріні, що Косово готове до переговорів про добросусідський мир і до балканської інтеграції в ЄС.

"Потім у нас була зустріч на рівні президентів з Могеріні, вона була короткою, непростою і найгіршою з усіх зустрічей за останні 6 років, але наша прихильність ЄС велика", - сказав Тачі.

Алесандар Вучич, Федеріка Могеріні та Хашим Тачі у Брюсселі
Алесандар Вучич, Федеріка Могеріні та Хашим Тачі у Брюсселі

За словами косовського президента, він як і раніше бачить світло в кінці тунелю, "але у Сербії залишається менталітет минулого, і Вучич повинен зрозуміти, що Косово є суверенною країною".

Тачі сказав, що тепер вони будуть вивчати стан справ, тому що в майбутньому вони очікують ще більших труднощів в переговорах.

"Необхідно досягти угоди для двох суверенних країн, які відкривають перспективи для обох країн і полегшують майбутнє, приносять консенсус і примирення, я не очікую, що процес буде легким", - зазначив він.

Вучич також визнав, що сьогоднішні переговори в Брюсселі були дуже складні і що сторони погодилися продовжити пошук компромісу, щоб зберегти мир і стабільність, повідомляє РТС.

"Перше - продовжити переговори, спробувати знайти спільний знаменник компромісного рішення, а друге - зберегти мир і стабільність у відносинах між Белградом і Пріштіною", - сказав Вучич журналістам.

Він зазначив, що йому більше нічого додати, але він може сказати одну фразу, що албанці і Хашим Тачі хотіли б отримати все і досягти всього лише для албанців з Косово, в той час як Белград намагається знайти компромісне рішення, в якому жодна сторона не буде проігнорована.

Відповідаючи на питання журналістів, чи погодиться Сербія на незалежність Косово, Вучич сказав: "Такі розмови відбуваються у мене кожен день - чи досягнемо ми компромісу, яким буде компромісне рішення...Єдине компромісне рішення, запропоноване усіма політичними партіями Косово, особливо Хашимом Тачі і усіма іншими, це тільки визнання Косово незалежною державою. Так це не працює", - сказав Вучич.

Як відомо, Белград для вступу в ЄС також має вирішити територіальну суперечку з Косово.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.