Сербія погрожує вийти з переговорів з Косово після арешту 5 сербів

Середа, 11 липня 2018, 15:17

Белград припинить свої посередницькі переговори з Приштиною, якщо Косово не випустить п'ятьох сербів, які були арештовані у вівторок.

Про це заявив представник сербського уряду Марко Джурич, повідомляє Balkan Insight.

"Якщо вони не будуть випущені сьогодні ввечері, то діалогу не буде і не буде довго. І це повідомлення президента Александра Вучича та повідомлення, яке ми надіслали представникам Європейського Союзу", - сказав Джурич.

У вівторок косовська поліція заарештувала п'ятьох сербів, стверджуючи, що вони "задіяні в діяльності проти конституційного ладу та безпеки Республіки Косово".

Джурич зазначив, що поліція Косово арештувала главу Сербського району Косово-Поморжа Радована Стойковича,директора місцевого офісу Сербської національної служби зайнятості Йована Денича, члена сербської армії, що проживає в Косово Ненада Стояновича, а також братів Олександра та Педрага Джорджевича, один з яких є діючим співробітником сербської поліції, а інший - відставним поліцейським.

Він стверджує, що чоловіки були заарештовані, оскільки вони не підтримали формування армії в Косові або публічно виступали проти неї.

Після заяви Джурича спікер парламенту Косова і голова правління Демократичної партії Косово Кадрі Веселі заявив, що, незважаючи на це, Косово залишатиметься прихильником діалогу.

"Косовські інституції завжди готові до діалогу та добросусідських відносин", - сказав Веселі.

"Кожна провокація з Сербії, яка завдає шкоди цьому процесу, не сприяє інтересам обох країн, метою яких є нормалізація відносин та досягнення стабільності та миру на Балканах", - додав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.