Європарламент відхилив спірне законодавство про авторське право в Інтернеті

Четвер, 5 липня 2018, 13:41

Депутати Європейського парламенту відхилили пропозицію комітету розпочати переговори щодо оновлення законів про авторське право.

Про це йдеться у повідомленні на сайті ЄП.

318 євродепутатів проголосували за відмову від мандату на переговори, запропонованого Комітетом з правових питань 20 червня. Проти були 278 депутатів та 31 утримався.

Після цього голосування позиція Європарламенту виноситься на дебати, внесення поправок, а голосування відбудеться на наступному пленарному засіданні у вересні.

Регламент Європарламенту передбачає, що якщо щонайменше 10% депутатів (76) заперечують проти відкриття переговорів з Радою ЄС на підставі тексту, проголосованого у комітеті, то відбудеться пленарне голосування. До кінця півночі у вівторок необхідна кількість депутатів подала свої заперечення.

Зміни у законодавстві ЄС про авторське право викликали серйозні суперечки серед експертів. Директива про авторські права спрямована на приведення правил навколо вмісту відповідно до цифрового віку.

Дві найбільш суперечливі частини закону - стаття 11 та стаття 13.

Перша з них призначена для забезпечення чесної винагороди для видавців і має завадити інтернет-платформам та агрегаторам новин, які обмінюються посиланнями, використовувати їх безкоштовно. Опоненти закону назвали цю статтю "податком на посилання" та підняли питання про те, кому доведеться платити і скільки.

Стаття 13 покладає більше відповідальності на сайти щодо дотримання законів про авторські права та може означати, що будь-яка онлайн-платформа, яка дозволяє користувачам розміщувати текст, зображення, звуки чи код, має запровадити певнрий спосіб оцінки та фільтрування вмісту.

Раніше повідомлялося, що компанія Google витратила понад 31 млн євро на лобіювання проти статті 13 нового закону ЄС про авторське право в Інтернеті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.