Бактерії в замороженій кукурудзі з Угорщини призвели до смертей у 5 країнах ЄС

П'ятниця, 6 липня 2018, 12:13

Заморожена кукурудза і, можливо, інші заморожені овочі є імовірним джерелом спалаху лістеріозу, що уразив Австрію, Данію, Фінляндію, Швецію та Велику Британію, починаючи з 2015 року.

Про це повідомляє Агентство з безпеки харчових продуктів (EFSA).

Станом на 8 червня 2018 року у ЄС було зареєстровано 47 випадків зараження лістерією, зокрема дев'ять випадків смерті. 

Штами бактерії були виявлені в заморожених овочах, вироблених однією угорською компанією в 2016, 2017 і 2018 роках.

"Це свідчить про те, що штами збереглися на переробному заводі, незважаючи на проведені процедури очищення і дезінфекції. Наявна інформація підтверджує забруднення угорського заводу", - йдеться у повідомленні.

29 червня 2018 року угорське Управління з харчової безпеки заборонило продаж всіх заморожених овочів та заморожених змішаних овочевих продуктів, вироблених зараженим заводом в період з серпня 2016 року по червень 2018 року, і наказало негайно відкликати їх.

Нові випадки захворювання все ще можуть виникати через тривалий інкубаційний періоду лістеріозу (до 70 днів); тривалий строк зберігання заморожених кукурудзяних продуктів; споживання замороженої кукурудзи, купленої до відкликання і з'їденої без належного приготування.

Щоб знизити ризик зараження, споживачі повинні ретельно готувати до вживання заморожені овочі, навіть якщо ці продукти зазвичай споживаються без приготування (наприклад, в салатах і смузі). Це особливо стосується споживачів, що піддаються найбільшому ризику зараження лістеріозом, таких як літні люди, вагітні жінки, новонароджені і дорослі з ослабленою імунною системою.

5 липня від лістерії помер данський пацієнт, ставши десятою жертвою бактерії, пише Euobserver.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: