Президент Румунії: насильство проти демонстрацій неприйнятне, винуватців слід покарати

Понеділок, 13 серпня 2018, 18:52

Президент Румунії Клаус Йоганніс заявив, що насильство і жорстокі репресії проти демонстрантів неприйнятні і винні мають бути швидко виявлені і покарані.

Про це він заявив сьогодні в спеціальній заяві у зв'язку протестами в Бухаресті, повідомляє Romania TV.

"Насильство і репресії проти демонстрацій не допускаються ні за яких обставин, напади на людей, журналістів, жінок і дітей є неприйнятними, і винні мають бути покарані незалежно від того, хто вони і де знаходяться... Я переконаний, що втручання жандармів було невідповідним протесту", - сказав Йоганніс.

Президент також сказав, що був вражений мобілізацією румун і тим, що в акціях протесту взяли участь багато людей з діаспори.

"Вони не були привезені зі сторони або проплачені. Вони приїхали самі з власної ініціативи через сильне почуття громадянського обов’язку, обурення політикою Соціал-демократичної партії, нападу на верховенстві закону", - сказав Йоганніс.

Президент також сказав, що пройшло три дні, а за те, що сталося в п'ятницю до сих пір ніхто не взяв на себе відповідальність, і що в будь-якій країні вже відбулася хоча б одна відставка.

"Я звертаюся до членів СДП із закликом серйозно поставитися до протестів і не перешкоджати громадянському суспільству. Нам не потрібна нестабільність і тривала соціальна криза. Люди будуть продовжувати протести, якщо їх проігнорують", - сказав він.

Як повідомлялося, під час сутичок на антиурядовому мітингу емігрантів перед будівлею уряду Румунії у Бухаресті постраждали 440 людей. Поліція застосовувала проти мітингувальників сльозогінний газ і водомети.

Генпрокуратура Румунії за вимогою президента відкрила справу щодо дій правоохоронців під час акції протесту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.