Меркель холодно відреагувала на ідею глави МЗС про незалежну платіжну систему ЄС

Середа, 22 серпня 2018, 17:07

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що погоджується зі своїм міністром закордонних справ, що відносини зі Сполученими Штатами змінюються, але вона не підтримала його заклик до окремої системи платежів ЄС, щоб врятувати ядерну угоду з Іраном.

Про це пише Reuters.

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас напередодні заявив, що Європа повинна створити незалежні від США платіжні системи, якщо вона хоче зберегти ядерну угоду між Іраном і великими державами, від якої відмовився президент Дональд Трамп.

Брюссель прагне захистити свої інвестиції та торгівлю нафтою з Іраном, і розглядає можливість прямих розрахунків у євро за іранську нафту з Центральним банком Ірану, в обхід фінансової системи США. Іран також вважає, що європейці повинні гарантувати, що експорт нафти не зупиниться, і що Іран буде як і раніше мати доступ до міжнародної платіжної системи SWIFT.

Глобальна платіжна мережа SWIFT, яка полегшує основну частину транскордонних операцій в світі, відключила Іран в 2012 році після того, як США і ЄС домовилися ввести санкції через ядерну програму Тегерана.

"Що стосується питання про незалежні платіжні системи, то у нас є деякі проблеми в наших відносинах з Іраном, без сумніву, з іншого боку ми знаємо, що стосуються фінансування тероризму, наприклад, SWIFT дуже важливий", - сказала Меркель журналістам.

Вона додала, що дуже важливо підтримувати добру співпрацю зі Сполученими Штатами в області безпеки.

Угода 2015 року між Іраном і світовими державами зняла міжнародні санкції з Тегерана. У свою чергу, Іран погодився з обмеженнями на ядерну діяльність.
8 травня 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив про вихід з угоди, яку 2015 року уклали з Іраном США, Росія, Китай, Великобританія, Франція та Німеччина. Трамп звинуватив Іран в підтримці тероризму та прагненні розробляти ядерну зброю. Після виходу з угоди США розширили санкції проти Ірану і обіцяють робити це надалі.

ЄС ввів "блокуючу постанову", яка забороняє компаніям ЄС дотримуватися екстериторіальних санкцій США, дозволяє компаніям відшкодувати збитки, завдані такими санкціями, і скасовує в ЄС будь-які рішення іноземних судів щодо санкцій. 

Президент Ірану Хасан Роухані раніше пригрозив відновити збагачення урану, якщо ядерна угода провалиться.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.