ФРН навряд чи судитиме депортованого зі США пособника нацистів

Четвер, 23 серпня 2018, 09:45

Німецькі правоохоронні органи навряд чи переслідуватимуть 95-річного колишнього наглядача нацистського концтабору Якова Палія, депортованого на цьому тижні зі США.

Про це заявив Єнс Роммель, який очолює Центральний офіс з питань розслідування злочинів нацистів у німецькому Людвігсбургу в інтерв’ю Deutsche Welle.

За його словами, доказів для переслідування Палія недостатньо, хоча США і звинуватили його у воєнних злочинах.

"Наразі у Німеччині розслідування проти нього не ведеться, що означає відсутність ордеру на арешт і, як результат, скоріше за все, його взагалі не судитимуть" - сказав Роммель.

У понеділок Якова Палія на інвалідному візку забрали з його дому у Квінсі і відправили до Дюссельдорфа. З аеропорту його перевезли до будинку престарілих, де швидше за все він і доживатиме свої останні дні.

Німецький уряд визнав свій моральний обов’язок прийняти Палія, який не підлягає переслідуванню у США, і від якого відмовилися інші країни, такі як Польща, де він народився, і Україна як країна, до якої нині належить його місце народження.

Втім, дипломатичні суперечки між Вашингтоном і Берліном щодо депортації Палія тривали аж 14 років, перш ніж було прийняти остаточне рішення.

Яків Палій народився на території Польщі, яка нині є частиною України. Він іммігрував до США у 1949 році та отримав громадянство у 1957 році.

У 2003 році стало відомо, що під час війни він служив в охороні нацистського концентраційного табору Травники в окупованій Польщі. Федеральний суддя США відкликав громадянство Палія, а через рік був виданий ордер на його депортацію. У 2005 році апеляція Палія на рішення суду була відхилена.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: