В’ятрович: заява конгресменів про уславлення Україною "нацистських колаборантів" є брехливою

Четвер, 26 квітня 2018, 13:29

Звернення, яке 56 американських конгресменів скерували до Держдепартаменту з проханням про дипломатичний тиск на Україну і Польщу через "фінансований державами антисемітизм", несе в собі спотворення інформації.

Про це заявив директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, передає "Радіо Свобода".

За його словами, лист конгресменів є "змішуванням некомпетентності та свідомого спотворення інформації, змішуванням правди і брехні".

При цьому В’ятрович здивований, що велика кількість поважних американських політиків поставила свій підпис під таким документом.

"Коли прикладом вшанування колабораціоністів називають в’язня нацистського табору Заксенгаузен Степана Бандеру або Романа Шухевича, який із 1943 року очолював один із наймасштабніших антинацистських рухів спротиву в окупованій Третім рейхом Європі, то це свідчить тільки, як мінімум, про низький рівень знань тих людей, які поставили свій підпис", – зазначив історик.

Він нагадав, що у зверненні прикладом "пронацистської чи колабораціоністської пропаганди" названо інформаційну кампанію УІНП, присвячену Українській повстанській армії.

"Ця інформаційна кампанія складалася з двох виставок "УПА: відповідь нескореного народу", і одна з цих виставок якраз розповідала про масову антинацистську боротьбу Української повстанської армії. Один зі стендів цієї виставки розповідав, зокрема, про євреїв, які в лавах УПА боролися про нацизму, а потім боролися проти комунізму", – підкреслив В’ятрович.

Нагадаємо, занепокоєння у конгресменів викликав український закон 2015 року, який "прославляє нацистських колабораціоністів та впроваджує кримінальне переслідування за заперечення їхнього героїзму".

Конгресмени заявляють, що Україна прославляє "нацистських колабораціоністів Степана Бандеру, Романа Шухевича та Організацію українських націоналістів, а також Українську повстанську армію".

Крім того, конгресмени згадують про зростання кількості випадків антисемітизму в Україні, до яких входить осквернення меморіалів Голокосту та єврейських храмів. Як приклад наводять принесення свинячої голови зі свастикою у синагогу в Умані.

Зауважимо, хоча звернення стосується ситуації в Україні та Польщі, більша його частина присвячена саме українській проблемі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.