В Єврокомісії не коментують вислання українки з Польщі та ЄС

Четвер, 23 серпня 2018, 13:59

Європейська комісія не коментуватиме ситуацію із депортацією з ЄС українки Людмили Козловської, яку Польща внесла до Шенгенської інформаційної системи.

Про це заявив речник Єврокомісії Александр Вінтерштейн на брифінгу у Брюсселі.

"Єврокомісія не має доступу до інформації в цій системі. Ця інформація доступна тільки для авторизованих користувачів у країнах-членах. Вони завантажують контент у систему і несуть відповідальність за дані", - сказав Вінтерштейн.

Журналісти, які задавали питання на цю тему, зазначили, що Козловську, ймовірно, внесли до списку через громадську діяльність її чоловіка-поляка, який критикує уряд у Варшаві.

Вони поцікавилися реакцією Єврокомісії на те, що Польща може використовувати систему як політичний інструмент .

"Ні, це дуже корисна система, яка дозволяє країнам обмінюватися дуже важливою інформацією. Але через відсутність у нас доступу до неї ми не будемо робити жодних коментарів щодо того, що і як в ній відбувається. Країни відповідальні за її наповнення", - відповів Вінтерштейн.

Нагадаємо, Польща внесла українку Людмилу Козловську до Шенгенської інформаційної системи, що передбачає негайне вислання з ЄС, у той час як її чоловік, поляк, заявив: польський уряд здійснює депортацію у відповідь на його громадську діяльність. 

Варшава пояснила, що українку вислано через "істотні сумніви" стосовно фінансування фонду "Відкритий діалог".

Європейські політики, редактори, дипломати та екс-президент Польщі висловили протест у зв’язку з висланням Козловської та закликають політиків та уряди ЄС вжити заходів, аби не дозволити польській владі й надалі зловживати Шенгенською угодою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: